Κάθε αρχή και δύσκολη ... αλλά η ανταμοιβή μεγάλη!!!



  (Αυτό το άρθρο το γράφω για αυτούς που ξεκινάνε να δώσουν ένα αγώνα για το μέλλον τους, ένα αγώνα με κύριο αντίπαλο τον εαυτό τους. Για αυτούς που έχουν θέσει έναν υψηλό στόχο, μια υψηλή σχολή και τώρα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους να πετύχουν. Για αυτούς που περάσανε σε μια σχολή και τώρα καλούνται να κάνουν μια νέα αρχή. Για αυτούς που για να πετύχουν το στόχο τους έφυγαν στο εξωτερικό και προσπαθούν να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα. Για αυτούς που πέρασαν σε μια σχολή που αρχικά φαίνεται να μην τους ενδιαφέρει αλλά είναι διατεθειμένοι να προσπαθήσουν, αλλά και για αυτούς που δεν τα κατάφεραν αλλά δεν το βάζουν κάτω και ξαναπροσπαθούν.)
  Ας μην κρυβόμαστε η προσπάθεια σου αυτή σημαίνει πολλά, και με διαφορετικό τρόπο σε εσένα από τους άλλους. Με αυτή τη προσπάθεια θα έχεις καλύτερες προδιαγραφές για το μέλλον σου που αρχίζεις να χτίζεις λιθαράκι λιθαράκι με κάθε νέο σου βήμα. Ο αγώνας που θα δώσεις δεν θα είναι ούτε εύκολος, ούτε απλός και θα χρειαστεί να δοθείς σε αυτό που κάνεις αν θες να επιτύχεις. Αλλά για να έφτασες ως εδώ σίγουρα θα ξέρεις πολύ καλά για τι μάχεσαι. Θα υπάρξουν πάρα πολλοί που θα διεκδικήσουν την ίδια θέση με εσένα, αλλά αυτό είναι και το ενδιαφέρον αυτής της διαδικασίας, μια και σου δίνεται η ευκαιρία να δεις μέχρι που φτάνεις! Το γεγονός ότι δεν έχεις βιώσει ξανά κάτι παρόμοιο σε φοβίζει αφού πιστεύεις πως χρειάζεται κάποια ειδική συνταγή για να πετύχεις, και εσύ δεν έχεις την πείρα. Αλλά να σου πω κάτι; Έτσι θα είναι και όλοι οι άλλοι. Δεν ζεις κάτι, δεν νιώθεις κάτι που δεν νιώθουν και οι άλλοι!
  Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς σου θα έρθουν στιγμές που θα φοβηθείς, θα αγχωθείς και θα νομίζεις πως δεν είσαι αρκετά καλός για αυτό. Όμως δεν είναι έτσι. Αξίζεις να πετύχεις όπως ο καθένας που προσπαθεί και μάχεται! Μέσα στο πρόγραμμα είναι και το άγχος, αρκεί να μην φτάσει στο σημείο να χαλάσει την προσπάθειά σου. Για να πετύχεις - καλώς ή κακώς- θα χρειαστεί να στερηθείς κάποια πράγματα, κάποιες δραστηριότητες, μεγάλο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο σου, αλλά ενώ δεν μπορείς να το δεις τώρα, αυτές οι στερήσεις δεν είναι τίποτα μπροστά στη χαρά που θα έχεις μετά.
  Κι αν κάποια στιγμή αποτύχεις είτε σε ένα κρίσιμο σημείο του αγώνα σου, είτε στη προσπάθεια σου την ίδια, το σημαντικό είναι να μην σε πάρει από κάτω. Η αποτυχία αυτή έγινε γιατί κάτι μπορεί να μην έκανες καλά, όχι επειδή δεν το μπορείς! Δεν πρέπει να το βάλεις κάτω και δεν πρέπει να τα παρατήσεις!  Αν εκμεταλλευτείς σωστά την αποτυχία σου και δεις τι έφταιξε, την επόμενη φορά δεν πρόκειται να χάσεις από αυτό. Μπορεί να φανεί πολύ κλασικό αυτό που θα πω, αλλά ως γνωστόν από την αποτυχία θα μάθεις πολύ περισσότερα από ότι θα μάθαινες αν δεν είχες κάνει αυτό το λάθος. Αυτή η γνώση που κέρδισες από αυτό το λάθος θα σε βοηθήσει να προσπεράσεις αυτούς που δεν το συνειδητοποίησαν. Και εκτός αυτού, αυτός που έπεσε μία φορά, είτε δεν ξαναπέφτει, είτε αν πέσει ξέρει πως να σηκωθεί, σε αντίθεση με αυτόν που δεν ξέρει από ήττες που όταν κάποια στιγμή αποτύχει -γιατί όλοι κάπου κάποτε αποτυγχάνουμε- θα έρθει σε πολύ δυσκολότερη θέση. Κατά την άποψη μου νικητές δεν βγαίνουν οι αήττητοι, αλλά αυτοί που ξέρουν καλά από αποτυχίες!
  Και όταν θα έρθει η κρίσιμη στιγμή που θα κριθεί όλη η προετοιμασία σου, μην διανοηθείς να φυγοπονήσεις! Εκτός από την προσπάθεια που έκανες, το οφείλεις κυρίως σε εσένα που στερήθηκες τόσα. Δες το περισσότερο ως μια αξιολόγηση και όχι σαν κάτι από το οποίο κρίνεται όλη σου η ζωή. Βοηθάει! Και μια ακόμα αγχολυτική συμβουλή είναι να σκέφτεσαι πως πίσω σου υπάρχουν άνθρωποι που σε αγαπούν, που σε στήριξαν και που δεν κρίνεται η αγάπη τους από το αποτέλεσμα σου. Είτε πετύχεις, είτε αποτύχεις, αυτοί θα σε αγαπούν. Μόνο στον εαυτό σου έχεις να δώσεις λογαριασμό για το τι έκανες. Ξέρεις καλύτερα από τον καθένα αν προσπάθησες όσο έπρεπε κι αν έφτασε τελικά.
  Οπότε ξεκίνα την προσπάθεια σου, έχοντας υπόψιν αυτά και κοίτα να απολαύσεις την εμπειρία αυτή από την αρχή ως το τέλος!
  Όπως είπε και ο Καβάφης στην πολυξάκουστη "Ιθάκη":
  
   "Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
    Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.

  Aλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.

     Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·

  και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,
    πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
          μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη."

     Απόλαυσε λοιπόν το ταξίδι και μην σταματάς να αναζητάς την Ιθάκη!!

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυτεχνείο - Το Μεγάλο Μας Τσίρκο

Ο Φίλος είναι Δώρο.